Arctic Cat cégtörténet

David Johnson és Edgar Hetten újító szellemű fejlesztők közös válalkozásukat az '50-es években hozták létre Minnesotában az Egyesült Államokban. Együttműködésük gyümölcse az első hószán megjelenését jentette 1954-ben. Kezdetben közösen irányított cégüket ma Polaris Industries néven ismerhetjük. 1960-ban Edgar elhagyta a céget és saját válalkozásba kezdett. Cége a mára világszerte ismert Arctic Cat márkanéven futó powersport eszközök gyártója.

A több mint 50 éve tartó folyamatos technikai innovációjának köszönhetően napjainkban a legismertebb hószángyártónak számít az észak amerikai kontinensen. A '90-es évek elejétől válaszolva a piaci kihívásokra, megkezdte első négykerekűjének fejlesztését is. Napjainkra elmondható, hogy a piac prémium ATV/quad gyártójává vált. Évről-évre megújuló termékpalettája, rendre a legújabb technikai fejlesztéseket vonultatja fel.

A 2011-ben ünnepelte az Arctic Cat fennállásának 50. évfordulóját! Ez az év az Arctic Cat történetének leggazdagabb típusválasztékát hozta magával, 53 féle hószánnal és 26 különböző ATV modellel jelent meg a piacon. A gyár szintén erre az évre időzítette teljesen új koncepciót követő Wildcat névre keresztelt sport UTV-jének világpremierjét

Az Arctic Cat által csak Recreational Off-Road Vehicle-nek vagyis ROV-nak nevezett Wildcat kifejlesztését az amerikai offroad-os társadalom helyi Párizs-Dakar rallyja, a Baja 1000-es inspirálta. Ez meg is látszik a Wildcat teljesen újszerű formavilágot követő felépítésén. A rendkívül masszív első és hátsó extra hosszú dupla A-karos lengővillák, valamint a több szempontból is állítható Walker Evans rugóstagok - melyek közel 46 cm-es rugóúttal bírnak - 33cm-es hasmagasságot biztosítanak a járműnek. A Wildcat elektronikus szervokormánnyal (EPS) van ellátva, amely teljesen új megoldásnak számit a motorizált járművek ezen piacán. Az EPS annyit tesz, hogy a sebességnek és a terepviszonyoknak megfelelően történik a kormányzás rásegítés, vagyis az elektronika folyamatosan monitorozza menet közben ezen tényezőket és a beérkező adatoknak megfelelően irányítja a szervót. Így alacsony sebességnél vagy 4 kerék meghajtást használva is könnyen kezelhetővé válik a Wildcat. full-perimeter exoskeleton"-nak hívja, ami magyarul azt jelenti, hogy a gép váza a műanyag idomokon kívül található. Az anyagfelhasználásnál sem szűkölködtek a mérnökök, hiszen az egész váz nagy terhelhetőségű könnyített alumíniumból készült. A Wildcat első és hátsó lámpája egyaránt >LED sorok jelentik, valamint a haspáncél is alapfelszereltség. Két színben, metálzöldben és metálfeketében lesz kapható Amerikában épp úgy, mint az Öreg kontinensen. Összességében elmondható, hogy az Arctic Cat mind anyagfelhasználás mind design tekintetében a Wildcat piacra dobásával új sztenderdet állított fel a sport UTV-k kategóriájában. Európában a homologizált, vagyis a közúton is használható változatok megjelenése 2013-ra várható!

A hószánoknál a híres ZR szérián belül beszélhetünk a 440, 500, 600, 700, 800 és a 900-as modellekről. Külön kategóriát képviselnek az ún. F modellek, valamint a cég zászlós "hószánja" a Z1 jaguár, amely félelmetes teljesítményű 1200cm3-es 4-ütemű motorral szerelt.

Az Arctic Cat ATV-k 50, 90, 250, 300, 400, 450, 550, 700, es 1000 cm3 hengerűrtartalmú motorokkal kerülnek forgalomba úgy az Egyesült Államokban, mint Európában. Európában a közúti használhatóság követelményeinek megfelelően mindegyik típust átalakították, így azok eleget tesznek a speciális európai minőségi és biztonsági előírásoknak. Ennek köszönhetően az Arctic Cat az egyetlen ATV gyártó Európában, aki "off road" termékpalettája minden egyes típusát tudta homologizálni, tehát teljes értékű "on-road" modellekkel rendelkezik, melyek mindegyike utcai forgalomba bocsátható.

Az Arctic Cat ATV-k 250cm3 fölött kapcsolható öszkerék hajtásúak (2WD/4WD) és teljes független első valamint hátsó kerék felfüggesztéssel rendelkeznek (FIS), mindez nagyobb hasmagasságot és hosszabb rugó utakat is jelent. 500cm3 fölött a kapcsolható első differenciál zár és a szervokormány széria tartozék. Említett hasmagasságuk nagyobb az összes a piacon kapható versenytársaikénál (Artic Cat 500 4x4 vs. Yamaha Grizzly, 320mm vs. 275mm). Amerikában az Arctic Cat-et csak az ATV-k XXL-jeként emlegetik, utalva ezzel utility modelljeik hatalmas méreteire. Szintén a márkát erősítik a konkurens termékeket maga mögé utasító, üzemanyag tank kapacítás (25-27l), mely a kiadós, hosszabb túrák kedvelőinek szívét tudja megdobogtatni.

Az Arctic Cat "TRV" verziója, vagyis három az egyben családja a 550-as a 700-as és az 1000-es kategóriában kapható. Ezen technikai újítás azt jelenti, hogy a gép hátulja tetszés szerint variálható, az e típusokhoz kapható 3 féle kiegészítővel. Így vagy egy plussz második üléssel, mely a közös quadozás élményét teszi lehetővé......., vagy hátsó rakodó ráccsal, mely a gép terhelhetőségét növeli......., vagy hátra dönthető rakodó dobozzal, mely a kirakodást könnyíti meg........ egészíthető ki saját ATV-nk. Az Arctic Cat ezzel az új megoldással, tulajdonképpen három különböző típust váltott ki egyetlen modellel. A TRV modellek kétszemélyes ATV-ként bocsáthatók közúti forgalomba.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

   

A Qualcom Ltd. a SOLARIS © , AEON, ARCTIC CAT quadok magyarországi forgalmazója.
Minden jog fenntartva 2015 © Qualcom Ltd.


4x4 motor,quad,ATV,Arctic Cat,munka quad,munka atv,Suzuki,Solaris,Polaris,Honda,Kawasaki,Yamaha,quad kiegészitők,csörlő,warn,puskatok,sport quad,rendszámos quad,quad gumi,vonó horog,hótoló